monasblandning.blogg.se

Diverse tankar om tillståndet i vardagen och världen. Plus en del gamla blogginlägg och krönikor från mina år inom dagspress.

Fördel att vara frisk när man är sjuk

Publicerad 2022-01-21 10:31:00 i Allmänt,

Jaha, då sällade jag mig till host- och snörvelskaran. I en prepandemisk tid hade jag inte ens tänkt tanken att stanna hemma för detta, någon måtta får det vara på pjåskandet. Men nu? Ja, ni vet.
Som trippelvaccinerad så är jag inte ett dugg orolig, men tänkte att det där med test kan ju vara bra. För en tid sedan köpte jag en trepack på apotek, praktiskt att ha hemma, tänkte jag. Läste noga på bruksanvisningen, krafsade runt i näsan och förutom tusen nysningar var enda resultatet ett negativt svar. 
Trots det var påbudet att göra ett pcr-test. Jamen okej då, tänkte jag och loggade in på 1177. Och blev mer och mer konfunderad. 
 
För att testa via apotek behövs en budbärare som hämtar mitt körkort, tar sig till apoteket och hämtar ut mitt beställda testkit. Testet måste sedan lämnas på samma apotek samma dag, av en budbärare.
Ett alternativ är test på provtagningsplats. Dit ska en ta sig på egen hand. ”Du får testet av personal och tar testet på dig själv i din bil eller på angiven plats.”
Ett tredje val är att hämta test på en så kallad utlämningplats. ”... åk dit med bil när det är dags”.
Ingen enkel ekvation för den som bor själv, är ny i stan och har avstått från bil.
Undrar hur reaktionen skulle bli om jag, efter att ha traskat en halvmil, ställde mig i kön med skylt i handen: JAG ÄR EN BIL. Och sedan fick traska samma halvmil hem igen. Det vill till att vara frisk för att klara det.
 
Några nätapotek erbjuder testkit med post. Dessvärre lite sena leveranser just nu. I kombination med postutdelning två gånger i veckan är trolig ankomst en vecka fram i tiden. När de också uppmanar till att returnera testet i början av veckan, för postgångens skull, insåg jag att ett testsvar skulle jag inte ha förrän om ett par veckor. 
Så dags då, när jag är frisk och tillbaka på jobbet.
Så de uppdaterade riktlinjerna från FHM satt som en smäck! Strök direkt min plats i testkön - den går till någon med större behov och som dessutom har bil. 
 
Nej, det får bli ett par dagar med film, böcker, långpromenader och lite hemmajobb tills ”rasslet i rören” har lagt sig. 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela