monasblandning.blogg.se

Diverse tankar om tillståndet i vardagen och världen. Plus en del gamla blogginlägg och krönikor från mina år inom dagspress.

En liten dos av storstadsliv

Publicerad 2014-10-12 19:23:28 i Allmänt, Resor, blues,

Brian Kramer Band, en måndagkväll på Stampen. Foto: Mona Davidsson
 
Med inte alltför långa mellanrum behöver jag en dos storstadsvimmel och ett utbud av annan kaliber än hemomkring. Och jag trivs i anonymiteten, har inga problem med att gå ut och äta på egen hand eller slinka in på puben för en öl.
En pocketbok i väskan ger förströelse och en stunds avkoppling - och tillåter mig att inte alltför uppenbart studera folk och omgivning.
I veckan var Stockholm platsen för några dagars utbildning och vidhängande hotellnätter. Jag åkte upp en dag tidigare och hann träffa bästa väninnan, sitta i hennes kök och prata om allt som hänt sedan sist. Nästa morgon sade vi hej, jag drog till min kurs och mitt hotell - och två kvällar av bra musik, god mat och en skvätt kultur.
Så här års, när turisthorderna lämnat stan, är Gamla stan rena njutningen. Smala gränder, ojämna gatstenar och hus som lutar både hit och dit. Vid Stora Nygatan ligger Stampen, ett jazz-, blues- och rockställe sedan decennier.
Där spelade Brian Kramer band i måndags kväll, och har du inte hört denne sångare och gitarrist tidigare rekommenderar jag att du lyssnar: http://www.youtube.com/watch?v=MqVwjYsc6Nc. Kvällen efter stod Bill Öhrström på scenen i samma lokal - bara att tacka och ta emot.
Jag hann också med en teaterpremiär på Brunnsgatan Fyra, teatern som startades av Allan Edwall, sedan togs över av Kristina Lugn och i dag är hennes dotter Martina Montelius konstnärlig ledare. Unni Drougge har skrivit manus till pjäsen "Nu ska här dös" med Ia Langhammer på scen. Hon gestaltar den åldrande kvinnan som tycker att hon levt alldeles för länge, och cyniskt delar med sig av åsikter och tankar. "Det är väl ingen som planerar att bli bitter och elak? Men det liksom smyger sig på", säger hon bland annat. Vi som trängt ihop oss i den lätt överfulla salongen får en timmes lysande skådespeleri, och lite funderingar som sitter kvar även när ljuset tänts. Är du i Stockholm de närmaste veckorna - passa på att se föreställningen!
 
Teater Brunnsgatan Fyra är liten och intim, och har i höst flera intressanta pjäser. En av dem är "Nu ska det dös" med Ia Langhammer. Foto: Mona Davidsson
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela