monasblandning.blogg.se

Diverse tankar om tillståndet i vardagen och världen. Plus en del gamla blogginlägg och krönikor från mina år inom dagspress.

Två dagar som banar väg framåt

Publicerad 2015-01-30 20:37:00 i Allmänt,

Ästad Forum 2015 kan sammanfattas i tre punkter:
Engagemang. Vilja att samverka. Kreativa idéer.
105 personer från halländsk verklighet, plus meriterade föreläsare och processledare resulterade i två dagar av bubblande energi. Nästa steg är att börja omsätta visionerna i handling.

 Mötesplatser och samverkan var återkommande teman i gruppdiskussionerna. Den gruppen jag deltog i sammanfattade tankarna i tre ord: Färdvägar (analoga och digitala), välfärd och färdigheter. Foto: Mona Davidsson

Efter förra årets forum nämndes bland annat bredbandsutbyggnad och satsning mot ungdomsarbetslöshet som de mest prioriterade frågorna för regionen. Och det har under året tagits steg i rätt riktning. Utbyggnaden av fibernätet pågår, om än i långsam takt, men drivs till stora delar av entusiaster i de föreningar som bildats.
Företaget MTA har anställt fyra ungdomar, och vd Tommy Zryd betonade att satsningen varit minst lika positiv för företaget, som för ungdomarna. De krav företaget valde att ställa var att personen skulle vara under 25 år, ha avslutat gymnasiet och tagit körkort, samt varit arbetslös minst ett år.
- Vi kände att vi ville göra något konkret, och inte bara prata om problemet, sade Tommy Zryd, och uppmanade till att ta efter MTA:s initiativ.
Utanförskap och social hållbarhet var temat för fredsforskaren Hans Abrahamssons föreläsning, där han beskrev pågående processer av globalisering, ökad rörlighet och urbanisering, samt en ekonomisk förskjutning åt söder och öster.
- Ökad mångfald och varierade förutsättningar är utmaningar för social tillit och social hållbarhet på lokal nivå, sade han. På många orter har man skruvat ner förutsättningarna för det samhälleliga kittet – tagit bort barnavårdscentral, bibliotek och fritidsgårdar. Men utan välfärd minskar förutsättningarna för ekonomisk hållbarhet.
Charlotta Mellander, ekonomiprofessor, konstaterade att framtiden finns där människor vill bo.
- Dagens lokalpolitiker tror fortfarande på att människor flyttar till jobben, sade hon. Men i dag följer jobben efter människorna .
Platser som växer är platser där vi kan konsumera en mångfald av varor och tjänster, konstaterade hon.
- Det går inte att locka med vacker natur, sade hon.
Högutbildade, kreativa människor dras till städer – helst stora städer, som har ett utbud av kultur, nöjen, mötesplatser och dessutom erbjuder öppenhet och tolerans.
- En prideparad eller kulturhusbygge är inte lösningen.
Med kreativa uppgifter på teman som ”Hur påverkar samhällsomdaningen näringslivet i Halland?” och gruppdiskussioner runt ämnen som samverkan med mera flödade idéerna. Både forumdeltagarna själva och moderatorn Ashkan Safaee var lätt tagna av den enorma positiva energin som blev ett signum för konferensen.
Under de två dagarna har högskolestudenter dokumenterat det som förts fram – i muntliga inlägg eller som kreativa skisser på papper. Detta kommer så småningom att sammanställas och presenteras.
Vad som blir nästa steg i det konkreta arbetet i Halland återstår att se. Helt klart finns en vilja att förändra och förnya, att implementera nya tankesätt och metoder och att tillsammans lägga ut färdriktningen framåt. Och att engagera betydligt fler i detta arbete – till exempel ungdomar och människor med annan etnisk bakgrund.
För, som någon sade, gränsen mellan att inkludera och exkludera är hårfin. Och att tänka ”vi” och ”de” är helt fel – i detta arbete finns bara ”vi”.

 Hans Abrahamsson fångade verkligen åhörarna med sin kunskap och kloka resonemang. "Det som tagit tretusen år ska vi nu klara på trettio-fyrtio år", sade han bland annat. Foto: Mona Davidsson
 I begreppet social hållbarhet, så som Hans Abrahamsson beskriver det är beståndsdelarna säkerhet/trygghet, mänskliga rättigheter och folkhälsa. Foto: Mona Davidsson
Fyrtiofem minuters restid. Så stor är cirkeln vi är beredda att röra oss i - så det vill till att fylla den med intressanta grejer, konstaterade ekonomiprofessorn Charlotta Mellander. Ska vi vilja stanna kvar på en plats och även rekommendera den för andra ska den vara estetiskt tilltalande, vara tolerant mot människor så de kan vara sig själva, ge möjlighet till utbildning, ge möjlighet till sociala nätverk och mötesplatser samt tillfredsställa de grundläggande behoven av vård, skola, omsorg och kollektivtrafik. Foto: Mona Davidsson
Vi söker oss till miljöer där det händer något, där det är roligt att bo. Av vår totala livstid är hälften fritid, konstaterar Charlotta Mellander. Foto: Mona Davidsson
 Vad är en konferens utan en underhållande övning i samarbete? Vårt bygge i marshmallow challenge kanske inte var högst, men definitivt det mest stabila. Från vänster Barbro Bergman, Fredrik Henriksson, Claes Norell och Stefan Bengtsson. Foto: Mona Davidsson
 
Fakta om Ästad Forum 2015
Arrangörer: Svenskt näringsliv, Region Halland, Företagarna i Halland
Deltagare: företagare, politiker och offentliganställda tjänstemän med flera
Moderator: Ashkan Safaee, managementkonsult, föreläsare, entreprenör
Föreläsare: Hans Abrahamsson, Göteborgs universitet, forskar om globalisering och sociala utmaningar. Charlotta Mellander, Jönköpings internationella handelshögskola, expert på städer, kreativitet och regional utveckling.
Processledare: Anna Linton, Lovisa Johansson
Konferensen pågick 29-30 januari på Ästad Vingård, öster om halländska Tvååker.
#ästadforum2015

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela