monasblandning.blogg.se

Diverse tankar om tillståndet i vardagen och världen. Plus en del gamla blogginlägg och krönikor från mina år inom dagspress.

Om detta må vi berätta!

Publicerad 2017-08-09 13:59:04 i Allmänt,

Semesterplanerna såg helt annorlunda ut, men sedan hände ditt och datt och med en annalkande hantverkarfaktura i sikte, blev det till att hålla ner utsvävningarna. Det har väl gått sådär.
Jämfört med många andra ställen är Prag som gjort för en budgetresa. Billigt att ta sig till, billigt att vara i, för en svensk i alla fall. Prag fick det bli.
Jag har ju varit där några gånger, så numera lockas jag inte av gamla stans turistträngsel och souvenirbutiker. I stället letar jag upp det lite mer udda, det moderna, gärna lite nutidshistoria.
Så för några dagar sedan stod jag i Terezin (Theresienstadt) och lyssnade på guidens beskrivning av vad som hänt för mer än sjuttio år sedan. Staden var en gammal befästningsstad och förvandlades under andra världskriget till ett judiskt ghetto. I det mindre fortet fängslades oliktänkande - partisaner, journalister, katoliker - med flera under vidriga förhållanden. I Terezin bodde några tusen människor som tvingades bort när nazisterna förvandlade staden till koncentrations- och transitläger. 155 000 människor kom hit, 35 000 dog här och 83 000 i de läger de skickades vidare till. Tillvaron i ghettot var obeskrivlig.
Men bland det mest djävulska var hur människor lockades hit. Propagandafilmer, fejkade vykort och falska semesterhälsningar beskrev Terezin som en vilsam kurort, rik på kultur, en fridfull ort att söka sig till för judar från Tjeckien och grannländer. Så de åkte dit frivilligt - men kunde inte återvända. Lögnerna svaldes även av de allierade, och av Röda korset som vid sitt besök möttes av en park med musikpaviljong...
Var det någon som trodde att "fake news" är något nytt? Lögner och medvetet falsk information var noga uttänkt och spridd. 
I dag har staden runt tolvhundra invånare, oftast ättlingar till de bortkörda som efter kriget återvände hem till sina hus. De bor och lever där. På dagtid fylls gator och museer av besökare, men på kvällar och nätter är det mer som en spökstad. 
Har du möjlighet, åk dit om du är i Prag - vi behöver hjälpas åt att att berätta om historien och se till att den inte upprepas.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela