monasblandning.blogg.se

Diverse tankar om tillståndet i vardagen och världen. Plus en del gamla blogginlägg och krönikor från mina år inom dagspress.

Var beredd på att bli lurad!

Publicerad 2015-03-31 14:14:46 i Allmänt,

En av mina muntrationer under åren som chef på tidningen, var att ta hand om det årliga aprilskämtet - från idé till färdig artikel. Och jag lovar, jag tog detta ansvar på fullaste allvar med målet att roa läsarna och locka till ett och annat skratt.
Det där med aprilskämt är ju inget nytt påfund inom media - många minns fortfarande hur vi skulle kunna få färg i tv-bilden med hjälp av en nylonstrumpa över skärmen... Konsten är att hålla skämten på lagom nivå, att inte skämta på någons bekostnad, men samtidigt leverera något som faktiskt kunde vara sant.
Så här kommer en snabb resumé över ett antal skämt som var undertecknade med mitt namn...
  • Att EU ville ändra stavningen av Våxtorp till Voxtorp var ju inte helt orimligt, särskilt som det före detta kommunrådet glatt spelade med och kommenterade byråkraternas klåfingrighet. Och bilden som illustrerade det hela var faktiskt äkta - utanför Värnamo i Småland finns en liten ort som heter just Voxtorp. Med o.
  • Planerna på en saluhall på Hästtorget presenterades med Harryssonsk arkitektritning och allt. Och att idén inte var så tokig bevisades av att det kort tid därefter faktiskt kom ett politiskt förslag om just saluhall.
  • När de stora vindkraftverken börjat resa sig i Hishultsskogarna, var det ju en förträfflig idé att även använda dem som mobilmaster. Mobiltäckningen i området var ju inte den bästa och på så sätt kunde man slå två flugor i en smäll. Eller?
  • Vid renoveringen av Nore Norolds gamla hus vid Hästtorget påstod vi att en hittills okänd film hittats - en dokumentär skildring av laholmskt vardagsliv. Denna film skulle också finnas att köpa på dvd i tidningens reception. Det var ju förstås båg från början till slut, men ett tjog personer kom in och ville köpa - och kollegorna på konkurrenttidningen hörde av sig för att skriva om det hela. Och det var ju det allra roligaste!
  • För ett par år sedan lanserades vägtullar som ett sätt att få in pengar till underhåll av gropiga gator och infartsleder. Det skämtet publicerades på grund av helg enbart på webben, men fick ordentlig spridning av alla som prickat in diverse potthål.
Förra året var jag tyvärr sjuk vid 1 april och skämt var det sista jag hade i tankarna. Och numera är det som bekant inget jag har att göra med längre. Men jag ser fram emot vad landets redaktioner kan ha hittat på, och det finns all anledning att vara extra skeptisk till de mer udda nyheterna.
Tänk bara på att det mest osannolika faktiskt kan vara sant. Jag minns när vi den 1 april för ett antal år sedan avslöjade att en stuntman planerade att hoppa från toppen på silotornet i Laholm. Det var inte många som trodde att det var sant. Men det var det ju. Det riktiga aprilskämtet, att cd-skivor skulle förvaras i kylen för att inte tappa sitt innehåll, gick läsarna spårlöst förbi.
Så ha en god 1 april - och tänker du lura någon, gör det med vänlighet och humor.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela