monasblandning.blogg.se

Diverse tankar om tillståndet i vardagen och världen. Plus en del gamla blogginlägg och krönikor från mina år inom dagspress.

Det är tillåtet att skippa firandet

Publicerad 2015-06-20 15:19:37 i Allmänt,

Jag har lite svårt för vissa helger. Eller rättare sagt den inramning de förväntas ha. Nyårsafton med sitt glitter och bubbel i glasen. Midsommar med blomsterkrans och lekar. Jag blir mest trött av de uppskruvade kraven och förväntningarna. 
Det är vid helger som denna den sociala statusen betygsätts. DN:s Kristofer Ahlström skrev för några dagar sedan en krönika om just detta. I juletid finns portionsförpackade enmansmåltider, men för midsommar existerar inga sådana alternativ, skriver han. "Då förutsätts alla sitta bänkade vid långbord och knytkalasa för allt vad pappersduken håller, för så gör man ju bara."
 
http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/varfor-far-man-inte-vara-ensam-pa-arets-langsta-natt/
 
Och ja, jag satt också vid ett långbord och knytkalasade med goda vänner och hade en genuint trevlig kväll, tack och lov välgörande fri från både små grodor och blomsterkransar. Var hemma före midnatt och vaknade pigg och fräsch nästa morgon.
Så har det ju inte alltid varit. Jag har firat midsommar på småländska festplatser, halländska campingar och värmländska logar. Ibland har snapsarna blivit väl många, ibland strukits helt av olika skäl. Ett år var jag i Toscana, ett annat i Helsingborg. Same same, but different. Och andra år har jag gjort minsta möjliga tillsammans med den käraste eller mig själv. 
I mitt flöde på sociala medier visar inlägg efter inlägg bilder på jordgubbstårtor, slokande stänger i hällande regn och en och annan norrländsk solglimt. Jag hoppas innerligt att alla hade så trevligt som de säger. Och att de som inte hade det inser att det är helt ok att strunta i alltihop och stanna hemma med en bra bok nästa år.
Till skillnad från aftonen är midsommardagen däremot, precis som nyårsdagen, en härlig dag befriad från alla krav och måsten. Men vad är midsommardagens svar på backhoppning och Ivanhoe? Det skulle väl möjligen vara säsongsstarten för Sommar i P1. Först ut i år är skådespelaren Lena Olin och sedan följer ett pärlband av spännande människor i sommar. Det bästa är att kunna lyssna lite när det passar via SR Play, och välja den sommarvärd som passar sinnesstämningen just den dagen.
Så koppla av, strunta i egna och andras krav, ta en jordgubbe till och njut av sommaren. Som Ahlström avslutar sin krönika: "... i hetsen och prestationspressen och kraven på glädje och gemenskap med människor man kanske inte har särskilt mycket gemensamt med, kan det vara nog så skönt att få vara befriad från några krav..."
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela